
City of Hesperia 
STAFF REPORT  

DATE: May 11, 2023 

TO: Planning Commission 

FROM: Rachel Molina, Assistant City Manager 

BY: Ryan Leonard, Senior Planner 

SUBJECT: Development Code Amendment DCA23-00004; Applicant: City of Hesperia; Area 
affected: City-wide. 

RECOMMENDED ACTION 

It is recommended that the Planning Commission adopt Resolution No. PC-2023-17 
recommending that the City Council introduce and place on first reading an ordinance approving 
Development Code Amendment DCA23-00004 modifying development standards associated 
with on-site digital advertising signs. 

BACKGROUND 

The proposed Development Code Amendment is intended to incorporate needed revisions to the 
Municipal Code. Over the past few years, the City has seen an increase in the number of 
businesses wishing to construct new on-site digital display signs. Currently, the City Municipal 
Code does not contain any regulations or operational standards for on-site digital advertising 
displays. For example, the City’s sign ordinance (Chapter 16.36 of the Municipal Code) contains 
various regulations regarding the size, placement, and type of signage that a site may qualify for 
(i.e. monument sign, pole sign, wall sign, etc.) however it does not contain any development 
standards as to the placement or operational characteristics of on-site digital display sign. This 
Development Code Amendment will provide additional standards for sites to be eligible for on-
site digital advertising displays and contains regulations that address the operation of digital 
display signs. 

Furthermore, as new digital advertising signs have been constructed, staff has received several 
complains from nearby property owners who are concerned with the lighting intensity of the signs, 
and the impacts that the signs could have on pass-by traffic.  

ISSUES/ANALYSIS 

Currently the Development Code allows all sites in the City that would otherwise qualify for a wall 
sign, monument sign, freestanding sign, or freeway sign to incorporate a digital advertising display 
as part of the signage. As previously mentioned, there are no regulations that would restrict a site 
from qualifying for a digital display sign.  

While the use of digital advertising displays may be appropriate in certain instances, the over 
proliferation of digital advertising could lead to the aesthetic degradation along major commercial 
corridors. In many communities, digital advertising displays are regulated to mitigate negative 
impacts on surrounding rights-of-way and adjacent properties. For comparison, staff reviewed the 
regulations of other nearby cities to determine if they had similar or more restrictive regulations. 
The City of Victorville does not allow digital signs for any commercial use that is less than 50 
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acres in size. In addition, the Town of Apple Valley generally limits on-site digital advertising 
displays to only specified commercial zones and requires a minimum lot frontage of 100 feet in 
order to be eligible for an on-site digital advertising display. The Town of Apple Valley also 
contains numerous design standards and operational standards that are specific to on-site digital 
display signs.   
 
The proposed Development Code Amendment would add new regulations that any digital 
advertising display that is included as a monument, freestanding or freeway sign may only be 
allowed on lots that exceed 5 gross acres in size and that are part of a multi-tenant shopping 
center with a defined anchor tenant. However, lots that are less than 5 acres in size would still 
qualify for a digital wall sign. It should be noted that the following types of uses would be exempt 
from the 5-acre minimum lot size requirement: gas stations (digital display limited to fuel pricing 
information only), churches, public and non-profit school facilities, movie theaters, public 
buildings, and private clubs and lodges (i.e. Moose Lodge, VFW, etc). The City’s existing 
regulations currently allow monument, freestanding or freeway signs to be located a minimum of 
1-foot away from the property line. The proposed 5 acre minimum lot size requirement for any 
digital display that is part of a monument, freestanding or freeway sign will reduce potential 
adverse impacts to nearby traffic and surrounding rights-of-way. Furthermore, the proposed 
regulations will maintain the City’s existing standard that all sites throughout the City may still 
qualify for a digital wall sign.  
 
The proposed Development Code Amendment also contains regulations that require a digital 
advertising display to be located a minimum of 150 feet away from any residentially zoned 
property. In addition, the proposed Development Code Amendment contains the following design 
standards:  

a. Signs visible from the public right-of-way shall not change at a frequency in excess of 
one alternation per five (5) seconds.  

b. Transition between slides shall not exceed one (1) second.  
c. No digital display may depict or simulate any motion or video (i.e., video clips, flashing, 

etc.).  
d. All digital advertising displays shall be equipped with a light meter to automatically adjust 

the display brightness to ambient light conditions.  
e. Digital advertising displays may not advertise off-site businesses.  
f. Digital advertising displays shall be subject to current Caltrans' specifications as to 

brightness, frequency of changeable copy and depiction of movement. 
g. Digital advertising displays may not be added to legal non-conforming signs.  
h. All digital advertising displays must comply with the illumination provisions of this 

Section.  
 

Taken together these requirements will ensure that all new digital advertising displays are 
developed in an orderly and quality manner.  
 
Environmental:  Approval of the Development Code Amendment is exempt from the requirements 
of the California Environmental Quality Act per Section 15061(b)(3), where it can be seen with 
certainty that there is no significant effect on the environment. The proposed Development Code 
Amendment is also exempt from the requirements of the California Environmental Quality Act by 
Section 16.12.415(B)(10) of the City’s CEQA Guidelines, as the Development Code Amendment 
does not propose to increase the density or intensity allowed in the General Plan.  
 
Conclusion: The Development Code Amendment complies with the General Plan. 
Furthermore, implementation of the proposed development standards will contribute towards a 
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visually pleasing environment along the City’s major commercial corridors and will add clear 
development regulations that will ensure that future sites are developed in an orderly and quality 
manner 
 
FISCAL IMPACT 
There are no fiscal impacts identified with this action. 
 
ALTERNATIVE(S) 

1. Provide alternative direction to staff. 
 
ATTACHMENT(S) 

1. Resolution No. PC-2023-17  
2. Exhibit “A” 
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RESOLUTION NO. PC-2023-17 
 

A RESOLUTION OF THE PLANNING COMMISSION OF THE CITY OF 
HESPERIA, CALIFORNIA, RECOMMENDING THAT THE CITY COUNCIL 
ADOPT A DEVELOPMENT CODE AMENDMENT MODIFYING 
DEVELOPMENT STANDARDS ASSOCIATED WITH ON-SITE DIGITAL 
ADVERTISING SIGNS (DCA23-00004) 
 

 
WHEREAS, on January 5, 1998, the City Council of the City of Hesperia adopted Ordinance 
No. 250, thereby adopting the Hesperia Municipal Code; and 
 
WHEREAS, the City proposes to amend Chapter 16.36.060 of the City of Hesperia Municipal 
Code by adding specific regulations for on-site digital advertising displays; and 
 
WHEREAS, the proposed Development Code Amendment is exempt from the California 
Environmental Quality Act (CEQA) per Section 15061(b)(3), where it can be seen with certainty 
that there is no significant effect on the environment. The proposed Development Code 
Amendment is also exempt from the requirements of the California Environmental Quality Act by 
Section 16.12.415(B)(10) of the City’s CEQA Guidelines, as the Development Code 
Amendment does not propose to increase the density or intensity allowed in the General Plan.  
 
WHEREAS, on May 11, 2023, the Planning Commission of the City of Hesperia conducted a 
duly noticed public hearing pertaining to the proposed amendment and concluded said hearing 
on that date; and 
 
WHEREAS, all legal prerequisites to the adoption of this Resolution have occurred. 
 
NOW THEREFORE, BE IT RESOLVED BY THE CITY OF HESPERIA PLANNING 
COMMISSION AS FOLLOWS: 
  
 Section  1.   The Planning Commission hereby specifically finds that all of the facts set 

forth in this Resolution are true and correct. 
 
 Section  2.  Based upon substantial evidence presented to the Commission, including 

written and oral staff reports, the Commission specifically finds that the proposed 
Ordinance is consistent with the goals and objectives of the adopted General Plan as it 
will enhance the quality of life by providing a visually pleasing environment and promote 
the public health, safety and welfare. 

 
 Section 3.  The proposed development code amendment is necessary because the 

existing regulations do not contain any development standards as to the placement or 
operational characteristics of on-site digital display signs. The Development Code 
Amendment will provide standards for sites to be eligible for on-site digital advertising 
displays and contains regulations that address the operation of digital display signs. 

   
Section  4. Based on the findings and conclusions set forth in this Resolution, this 
Commission hereby recommends adoption of Development Code Amendment DCA23-
00004, adding new regulations that any digital advertising display that is included as a 
monument, freestanding or freeway sign may only be allowed on lots that exceed 5 gross 
acres in size and that are part of a multi-tenant shopping center with a defined anchor 
tenants shown on Exhibit “A.” 

ATTACHMENT 1 
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Resolution No. 2023-17 
Page 2 

 
 
 
 Section  4. That the Secretary shall certify to the adoption of this Resolution. 
 
 
ADOPTED AND APPROVED on this 11th day of May 2023. 
 
 
 
                                     __________________________________           _______________________________ 
                Roger Abreo, Chair, Planning Commission 
 
 
ATTEST: 
 
 
 
_________________________________________ 
Maricruz Montes, Secretary, Planning Commission 

Page 155



EXHIBIT “A” 
 
 
16.36.060 - Nonresidential signs (includes hotel and motel). 
 

A. The following signs shall be permitted for nonresidential uses. Deviations from the 
following standards and the sign menu in Section 16.36.130 shall be permitted subject to 
review and approval of a site sign plan to govern all signage on a site. Should the site plan 
contain requests for signs that exceed the requirements of Section 16.12.220(7) of the 
development code, then the sign plan shall be referred to the planning commission for 
review and approval. 

 
B. Total Sign Area. The total sign area for an individual use or combination of uses or 

buildings on a commercial or industrial site is computed as three-square feet of signage 
per one lineal foot of principal building(s) that fronts on a street, alley or parking lot with 
customer entrances. Institutional uses shall not be granted a cumulative total, but shall be 
allowed signs listed in the sign menu and described per this chapter. 

 
C. All signs must adhere to size, height and spacing limits per the type of sign as specified 

below: 
 

1. Attached (Wall or Integral Roof) Signs. Wall signs are permitted at two square feet of 
sign area per lineal foot of principal building(s) fronting the street(s) with a maximum 
area of one hundred fifty (150) square feet per sign. Wall signs must be attached to 
the building and may be designated as integral roof signs, but shall not extend above 
the roof. Wall signs shall be placed on the exterior wall of the tenant space. Any 
number of signs may be used but the maximum area allowed shall be the cumulative 
total of all wall signs. 

2. Monument Signs. Monument signs shall not exceed forty-eight (48) square feet in area 
or eight feet in height. Monument signs may be increased to nine feet in height and 
sixty (60) square feet if installed in a landscaped planter not exceeding three feet in 
height and at least six feet longer and wider than the sign. Any size site may have at 
least one monument sign. Multiple numbers of monument signs and freestanding 
signs allowed for a site shall not exceed one sign per one hundred fifty (150) feet of 
street frontage. 

3. Canopy and Pump Island Signs. Canopy signs are allowed ten square feet in area per 
side. Signs are to display logos or brand names only. Pump islands are allowed three 
square feet of sign area per pump. 

4. Banners. Banners used as permanent signs shall be attached to a principal building 
and shall be allowed in addition to attached, secondary, window or canopy signs. The 
area of these signs shall be counted against the site's allocation. Permanent banners 
shall not be permitted on separate stand-alone frames or structures, and shall not be 
attached or tied to perimeter walls, fences, monument signs or freestanding signs. 
Banners shall be made of canvas, vinyl or similar material of a minimum thickness of 
thirteen (13) ounces. The edges shall be folded, stitched or glued and equipped with 
eyelets or cords to facilitate mounting. Lettering, illustrations and logos shall be neat 
and professional in appearance. Banners shall be securely attached to buildings. 
Banners may be mounted inside windows. Any torn, faded, frayed or damaged 
banners shall be removed or replaced immediately. 
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5. Secondary Signs. Secondary signs such as food menus on fast food businesses or 

event or meeting signs shall not exceed fifty (50) square feet for any single sign (thirty 
(30) square feet for industrial uses)—unless approved as part of a site sign plan. 

6. Secondary wall signs listing services offered such as nursery, pharmacy, tires, etc., 
with a maximum of fifty (50) square feet per sign. 

7. Freestanding Signs. Freestanding signs are permitted whenever the project site 
exceeds two and one-half acres of land or the street frontage where the freestanding 
sign is proposed exceeds one hundred seventy-five (175) lineal feet. A site with less 
street frontage may also be eligible for a single freestanding sign should it be combined 
with at least one other adjacent property by merger, or with a least two other properties 
through the recordation of a reciprocal access and signage agreement. Properties so 
merged or combined shall form a continuous street frontage. Freestanding signs for 
commercial or industrial uses shall not exceed twenty (20) feet in height or two 
hundred (200) square feet in area. Multiple numbers of monument signs and 
freestanding signs allowed for a site shall not exceed one sign per one hundred fifty 
(150) feet of street frontage. 

8. Bulletin or Directory Board. Bulletin board signs are monument style signs used to 
direct customers to tenants on a multiple tenant site. Bulletin boards shall not exceed 
thirty (30) square feet in area and six feet in height with one per entrance on the site. 

9. Freeway Signs. Freeways signs are signs located within six hundred sixty (660) feet 
of the freeway. Freeway signs may be forty (40) feet high and two hundred (200) 
square feet in area. When two or more uses record an agreement to share signage, a 
freeway sign with two signs may be up to three hundred (300) square feet in area and 
fifty (50) feet in height. A freeway sign with three or more signs may be up to four 
hundred fifty (450) square feet in area and sixty (60) feet in height. Notwithstanding 
the paragraph above, freeway signs between sixty (60) and one hundred (100) feet in 
height and up to one thousand (1,000) square feet in area may be permitted, subject 
to a study to determine the optimal location in relation to freeway off-ramps, 
overpasses, existing development, and topography. Such signs must be located on, 
or within one thousand (1,000) feet of the premises of a development project consisting 
of at least thirty-five (35) contiguous acres. No more than two signs may be permitted 
per development. Signs incorporating digital displays may not be closer than one 
thousand (1,000) feet from another digital display on the same side of the freeway. 
Such displays are subject to current Caltrans' specifications as to brightness, 
frequency of changeable copy and depiction of movement. The location and design of 
freeway signs must be included in an approved site sign plan for the development to 
ensure consistency with the design and architecture of the project. 

10. Institutional Uses in Commercial Designations. These uses, including schools, 
churches, hospitals and convalescent homes, shall be limited to a maximum of two 
square feet of attached sign area per principal building frontage. Monument signs shall 
be a maximum of forty-eight (48) square feet with one sign per driveway on public 
streets. Additional signage may be permitted when incorporated in a site sign plan. 
 

11. Digital Advertising Displays (Digital Signs). Unless otherwise listed below, digital 
advertising displays installed as a part of any monument, freestanding or freeway sign 
may only be allowed on lots that exceed 5 gross acres in size and that are a part of a 
multi-tenant center with a defined anchor tenant. Lots that are less than 5 gross acres 
may be allowed one (1) digital wall sign. The following uses are not subject to the 
minimum lot size requirements for digital advertising displays: service stations (digital 
display limited to the portion of the sign conveying pricing information), churches and 
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other religious centers, public and non-profit school facilities, movie theaters, public 
buildings, public recreational buildings, private clubs and lodges.   

 
All digital advertising displays shall be located a minimum of 150 feet away from any 
residentially zoned property, as measured from the sign to the residential property line. 
The digital displays will be limited to the same size limitations currently allowed in 
Section 16.36.060 for the respective sign type (i.e monument, freestanding, wall sign 
and/or freeway sign). All digital signs shall be subject to the following operational 
standards: 

a. Signs visible from the public right-of-way shall not change at a frequency in 
excess of one alternation per five (5) seconds.  

b. Transition between slides shall not exceed one (1) second.  
c. No digital display may depict or simulate any motion or video (i.e., video clips, 

flashing, etc.).  
d. All digital advertising displays shall be equipped with a light meter to 

automatically adjust the display brightness to ambient light conditions.  
e. Digital advertising displays may not advertise off-site businesses.  
f. Digital advertising displays shall be subject to current Caltrans' specifications 

as to brightness, frequency of changeable copy and depiction of movement. 
g. Digital advertising displays may not be added to legal non-conforming signs.  
h. All digital advertising displays must comply with the illumination provisions of 

this Section.  
 

Page 156




